Համաճարակաբանական հետազոտության արդյունքում պարզվել է, որ սննդային այդ թունավորման պատճառ է հանդիսացել սննդում տնային պայմաններում պատրաստված շուշանի և բամիայի պահածոների օգտագործման հետևանքով: Ուտելուց 1 օր անց պահածոներն օգտագործած 9 անձից 5-ի մոտ ի հայտ են եկել բոտուլիզմին բնորոշ կլինիկական ախտանշաններ՝ սրտխառնոց, մշուշոտ տեսողություն, երկտեսություն, կոպի իջեցում, ձայնի խռպոտություն, կլման ակտի խանգարում: 2016թ. Հունվարի 3-ին հիվանդները դիմել են Հրազդանի ԲԿ, որտեղից բոտուլիզմ ախտորոշմամբ ուղեգրվել են Երևան, ընդ որում' 2 հիվանդ հոսպիտալացվել է Երևանի «Նորք» ինֆեկցիոն հիվանդանոց, 3-ը' «Արմենիա» բժշկական կենտրոն: Հիվանդներին անմիջապես ներարկվել է հակաբոտուլինային շիճուկ:

 

 

Ներկայումս հիվանդների բուժումը շարունակվում է:

 

 

Բոտուլիզմից խուսափելու նպատակով ՀՀ առողջապահության նախարարությունը հորդորում է.

 

 

• Խուսափե´ք տնային պայմաններում պատրաստված պահածոների օգտագործումից,

 

 

• Տնային պայմաններում պատրաստված պահածոներն օգտագործելուց առաջ ենթարկե´ք ջերմային մշակման' պահածոյի պարունակությունը եռացնելով 20-25 րոպե,

 

• Առաջին ախտանշաններն ի հայտ գալուն պես անմիջապես դիմե´ք բժշկի: