Բաղադրիչներ
- Խմորի համար՝
- կարագ - 100 գր
- սերուցք մինչև 20% յուղայնությամբ - 2-3 ճ/գդ
- ձու - 2 հատ
- կակաո - 20 գր
- մեղր - 2 ճ/գդ
- ալյուր - 450 գր
- շաքարավազ - 200 գր
- սոդա - 1,5 թ/գդ
- Կրեմի համար՝
- ալյուր - 3 ճ/գդ
- ձու - 3 հատ (դեղնուց)
- կաթ - 500 մլ
- շաքարավազ - 200 գր + 100գր
- կարագ - 200 գր
- վանիլին - 0,5 թ/գդ
- Ջնարակի համար՝
- շաքարավազ - 4 ճ/գդ
- ջուր - 6 ճ/գդ
- կակաո - 20 գր
- կարագ - 30 գր
Պատրաստման եղանակ
Ձվերը լցնում ենք ամանի մեջ և հարում ենք։
Կարագը կաթսայի մեջ հալեցնում ենք, ավելացնում ենք շաքարավազը, մեղրը, կակաոյի փոշին, սերուցքն ու ձվերը և խառնում ենք։ Թույլ կրակի վրա անընդհատ խառնելով եփում ենք մինչև շաքարավազը հալվի։
Ավելացնում ենք սոդան և եփում ենք այնքան մինչև զանգվածը 3 անգամ ավելանա։ Կրակի վրայից վերցնում ենք։ Մաս առ մաս ավելացնում ենք ալյուրը և թանձր խմոր ենք հունցում։
Աշխատանքային սեղանի վրա մի փոքր ալյուր ենք լցնում, խմորը դնում ենք վրան և փափուկ, հարթ խմոր ենք հունցում։
Խմորին երշիկի տեսք ենք տալիս։
Բաժանում ենք 8 հավասար մասերի։ Կտորները սննդային փաթեթով ծածկում ենք, որ չչորանան։
Վերցնում ենք խմորի կտորը և ալրապատ մակերևույթի վրա 2 մմ հաստությամբ բարակ ուղղանկյունաձև շերտ ենք գրտնակում (հաջորդաբար բոլոր շերտերը գրտնակում ենք և թխում)։
Գրտնակի վրա ենք փաթաթում և տեղափոխում յուղաթղթով պատված տապակի մեջ։
Շերտերը թխում ենք 3-5 րոպե` մինչև 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցում։ Թխելու ժամանակահատվածը կախված է շերտի հաստությունից։
Պատրաստի շերտի եզրերը դանակով հավասարեցնում ենք։
Սկսում ենք պատրաստել կրեմը։ Դեղնուցները 200գր շաքարավազի հետ լցնում ենք կաթսայի մեջ և հարում ենք։
Ավելացնում ենք ալյուրն ու խառնում ենք։ Մաս առ մաս ավելացնում ենք կաթը, խառնում ենք մինչև համասեռ դառնա։ Դնում ենք թույլ կրակի վրա և անընդհատ խառնելով եփում ենք` մինչև թանձրանա։
Կրակի վրայից վերցնում ենք, ավելացնում ենք վանիլինն ու խառնում։ Սննդային փաթեթով ծածկում ենք և թողնում ենք ամբողջությամբ սառչի։
Կարագն ու մնացած 100գր շաքարավազը հարում ենք մինչև փքուն զանգված ստանանք։
Մաս առ մաս ավելացնում ենք եփովի կրեմը և այնքան հարում, մինչև համասեռ զանգված ստանանք։
Բոլոր շերտերը պատում ենք կրեմով, բացի վերջինից։
Եփում ենք ջնարակը։ Կարագը լցնում ենք կաթսայի մեջ և հալեցնում, ավելացնում ենք շաքարավազը, ջուրը, կակաոյի փոշին։ Մոտ մեկ րոպե թույլ կրակի վրա անընդհատ խառնելով եփում ենք, որպեսզի գնդիկներ չմնան։
Վերին շերտն ու կողքերը ջնարակապատում ենք։ Տորթի եզրերի կտրված հատվածները փշրում ենք և այդ փշուրով պատում տորթի կողքերը։ Այնուհետև 6 ժամով տեղափոխում ենք սառնարանը, որ ներծծվի։ Տորթը կարող ենք ձևավորել ըստ ցանկության։
Պատրաստի տորթը ուղղանկյունաձև կտրատում ենք և մատուցում։ Բարի ախորժակ։
Կարագը կաթսայի մեջ հալեցնում ենք, ավելացնում ենք շաքարավազը, մեղրը, կակաոյի փոշին, սերուցքն ու ձվերը և խառնում ենք։ Թույլ կրակի վրա անընդհատ խառնելով եփում ենք մինչև շաքարավազը հալվի։
Ավելացնում ենք սոդան և եփում ենք այնքան մինչև զանգվածը 3 անգամ ավելանա։ Կրակի վրայից վերցնում ենք։ Մաս առ մաս ավելացնում ենք ալյուրը և թանձր խմոր ենք հունցում։
Աշխատանքային սեղանի վրա մի փոքր ալյուր ենք լցնում, խմորը դնում ենք վրան և փափուկ, հարթ խմոր ենք հունցում։
Խմորին երշիկի տեսք ենք տալիս։
Բաժանում ենք 8 հավասար մասերի։ Կտորները սննդային փաթեթով ծածկում ենք, որ չչորանան։
Վերցնում ենք խմորի կտորը և ալրապատ մակերևույթի վրա 2 մմ հաստությամբ բարակ ուղղանկյունաձև շերտ ենք գրտնակում (հաջորդաբար բոլոր շերտերը գրտնակում ենք և թխում)։
Գրտնակի վրա ենք փաթաթում և տեղափոխում յուղաթղթով պատված տապակի մեջ։
Շերտերը թխում ենք 3-5 րոպե` մինչև 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցում։ Թխելու ժամանակահատվածը կախված է շերտի հաստությունից։
Պատրաստի շերտի եզրերը դանակով հավասարեցնում ենք։
Սկսում ենք պատրաստել կրեմը։ Դեղնուցները 200գր շաքարավազի հետ լցնում ենք կաթսայի մեջ և հարում ենք։
Ավելացնում ենք ալյուրն ու խառնում ենք։ Մաս առ մաս ավելացնում ենք կաթը, խառնում ենք մինչև համասեռ դառնա։ Դնում ենք թույլ կրակի վրա և անընդհատ խառնելով եփում ենք` մինչև թանձրանա։
Կրակի վրայից վերցնում ենք, ավելացնում ենք վանիլինն ու խառնում։ Սննդային փաթեթով ծածկում ենք և թողնում ենք ամբողջությամբ սառչի։
Կարագն ու մնացած 100գր շաքարավազը հարում ենք մինչև փքուն զանգված ստանանք։
Մաս առ մաս ավելացնում ենք եփովի կրեմը և այնքան հարում, մինչև համասեռ զանգված ստանանք։
Բոլոր շերտերը պատում ենք կրեմով, բացի վերջինից։
Եփում ենք ջնարակը։ Կարագը լցնում ենք կաթսայի մեջ և հալեցնում, ավելացնում ենք շաքարավազը, ջուրը, կակաոյի փոշին։ Մոտ մեկ րոպե թույլ կրակի վրա անընդհատ խառնելով եփում ենք, որպեսզի գնդիկներ չմնան։
Վերին շերտն ու կողքերը ջնարակապատում ենք։ Տորթի եզրերի կտրված հատվածները փշրում ենք և այդ փշուրով պատում տորթի կողքերը։ Այնուհետև 6 ժամով տեղափոխում ենք սառնարանը, որ ներծծվի։ Տորթը կարող ենք ձևավորել ըստ ցանկության։
Պատրաստի տորթը ուղղանկյունաձև կտրատում ենք և մատուցում։ Բարի ախորժակ։
Գրված չափաբաժնից ավելի ալյուր պետք չէ լցնել, խմորը շատ կպնդանա։ Այն շատ հեշտ է գրտնակվում, բայց աշխատանքային սեղանի վրա պարտադիր ալյուր ցանեք։ Թե խմորը, թե ջնարակը և թե կրեմը պատրաստելիս պետք է լավ խառնել, որպեսզի գնդիկներ չառաջանան
Նյութի աղբյուր cooks.am