Ռուսաստանցի կենսաբանները պաշտպանել են մարդկային բջիջները նոր տիպի կորոնավիրուսով վարակվելուց՝ օգտագործելով ֆոսֆոլիպազների ընտանիքի ֆերմենտներ, որոնք իժերի և այլ օձերի թույնի մաս են կազմում: Նրանց փորձերի նախնական արդյունքներով հոդված է հրապարակվել bioRxiv էլեկտրոնային գիտական գրադարանի կողմից:

 

Ռուս գիտնականները՝ Ռուսաստանի գիտությունների ակադեմիայի կենսաօրգանական քիմիայի ինստիտուտի լաբորատորիայի վարիչ Յուրի Ուտկինի գլխավորությամբ, նկատել են, որ նոր տեսակի կորոնավիրուսի «կեղևը» պարունակում է ճարպային մոլեկուլներ, որոնք կառուցվածքայինորեն նման են բջջային թաղանթի այն մասերին, որոնք հարձակվում են A2 ֆոսֆոլիպազի վրա (PLA2 ):

Կենսաբանները որոշել են պարզել, թե ինչպես են այս սպիտակուցները փոխազդելու կորոնավիրուսի մասնիկների և դրանք վարակած բջիջների հետ: Դա անելու համար հետազոտողները մի քանի տեսակի իժերի թույնից առանձնացրել են PLA2 մոլեկուլներ, վերլուծել դրանց կառուցվածքը և հետևել, թե ինչպես են նրանք ազդում SARS-CoV-2- ի վրա:

Պարզվել է, որ օձի թույնի բոլոր ձևերը այս կամ այն կերպ ճնշել են վիրուսի բազմացումը բջիջներում: Առանձնապես աարդյունավետ են եղել ֆոսֆոլիպազների որոշակի տեսակներ: Լավագույնը Vipera nikolskii օձի թույնն է (Vipera nikolskii), սողուններն ապրում են Ռուսաստանի հարավ-արևմուտքում, Ուկրաինայում և Ռումինիայում: Նրանց ֆերմենտները ճնշում են վիրուսի տարածմանը և ակտիվորեն ոչնչացնում վիրուսային մասնիկները սննդային միջավայրում, ինչպես նաև խանգարում են դրանց միանալուն բջիջների մակերևույթի ընկալիչների հետ:

Ֆոսֆոլիպազի չափաբաժինը, որը բավարար է եղել կորոնավիրուսի տարածումը ճնշելու համար, չի լուծել բջջային թաղանթները և, ընդհանուր առմամբ, չի հանգեցրել նրանց կենսական գործառույթների լուրջ խանգարումների: Սա հույս է ներշնչում, որ օձերի թույնի ֆերմենտները կարող են օգտագործվել դեղեր ստեղծելու համար, որոնք կարող են հաղթահարել հիվանդների օրգանիզմում SARS-CoV-2-ի մասնիկները: